OH BELOG

Doa Pengasih, Pelembut dan Buat Orang Rindu

Pernah tak korang dengar orang cakap macam ni,

“Engko sembahyang pun tak pernah, bila susah baru ingat Allah!”

Sebenarnya, samada seseorang muslim tu kukuh atau tidak imannya melalui mendirikan solat, bukanlah penentu untuk seseorang muslim tu layak minta tolong dari Allah. Yang sebenarnya semua orang layak untuk memohon doa dari Allah. Tak kisahlah time susah ke, time senang ke, solat penuh ke tak penuh ke, puasa penuh ke tak penuh ke, semua orang deserve untuk memohon doa especially doa keampunan dari Allah.

Wah jadi ustaz plak aku… Huhuhuhuuhu…

Ok hari ni, aku nak kongsi satu ilmu dengan korang bagaimana nak melembutkan hati seseorang, atau membuat seseorang tu rasa rindu dengan kita. Benda ni apply untuk mereka-mereka yang nak lembutkan hati bos, nak pergi temuduga, nak lembutkan hati isteri atau suami, nak naik pangkat, nak lembutkan polis trafik, nak dapat ramai kawan dan yang seumpama dengannya. 

Doa ni diajar oleh Ustaz Talib a.k.a bilal kat surau RPT Jelapang. Haaaa!!! Tau ke? Kalau tau atau rajin solat kat situ, kalau jumpa dia, jangan lupa beri salam ngn cium tangan dia sekali ye..

Doanya:

“Allahu Latifun Bi I’badihi Yarzuq Mayn Yashaa Wa Hua Qawwi Yul A’ziz “

Ayat tu dibaca 19 kali selepas solat atau dibaca 19 kali di dalam hati ketika waktu-waktu kritikal seperti ditahan oleh polis trafik. 

Satu lagi ayat diambil dari surah An Nisa   al baqarah + al imran, ayat ke berapa tak pasti la pulak.. Sori yeee..
Ayat dia berbunyi macam ni…


“Yuhibbu Nahum Kahub Billah Wallazi Na Amanu Asyaddu Hubba Lillah Zuyyi Linnasi Hubbusyh Shahwati Minannisai Wal Bani Nawal Qanar Tiril Muqantharah”

Baca ayat ni sekali pun dah cukup untuk seharian. Ayat ni untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara seorang individu dengan individu lain. Insya Allah nanti ada la kawan-kawan yang akan rasa rindu dengan kita. Ini juga bagus untuk hubungan suami isteri. 

Rajin-rajinlah amal doa ni. Salam…

25 comments:

Anonymous said...

bro..mntk tlg bg ayat bpe n surah bpe...
sng nk rujuk nnt...

amirah said...

thnx share doa2 ni..lau bg ayat surah ok gak..heee

ayin~weeweet said...

menarek..menarek :)

daisy said...

saya suka entry ini

mira ellyna said...

menarik weweweewewew....

mira ellyna said...

thx. tau surah yusuf je gege thx share ek,.

Anonymous said...

time kase ayat tu..moge mujarraab

Anonymous said...

sy x jumpa ayat2 tuh dlm surah an-nisa'..betul ker ada?

Hamba Allah said...

Assalamualaikum,

Kalau tak silap saya, ayat di atas merupakan gabungan antara ayat 165 dari surah al-Baqarah (Yuhibbu Nahum Kahub Billah Wallazi Na Amanu Asyaddu Hubba Lillah) dan ayat 14 dari surah Ali Imran (Zuyyi Linnasi Hubbusyh Shahwati Minannisai Wal Bani Nawal Qanar Tiril Muqantharah)

Boleh try semak kt link ni :
http://quran.com/2/165
http://quran.com/3/14

Yang baik itu datang dari Allah & yang buruk itu datang dari sy. Wassalam.

Ir Hj MNasir said...

Doa yang sangat tepat untuk yang bakal berumah tangga. Nenek Pak Cik ajor Pak Cik ayat tersebut pada tahun tujoh pulohan semasa Pak Cik masih mahasiswa dan belum boleh mengundi lagi. Pak Cik salin dalam rumi dan masih terlipat rapi. Usia Pak Cik dah tahap Tok Wan yang bahagia dengan Opah nya, InsyaALLAH.

Anum Balqis said...

Kalau orang yang kita bethajat nak jadikan pasangan tu jauh macam mana??

Anum Balqis said...

Assalamualaikum..kalau wanita yang dicintai jauh dah menolak cinta macam mana caranya untuk kita gunakan ayat pengasih ni??dan wanita yang dicintai non muslim..moga jawapan tuan nanti boleh membantu adik saya yang mengalami masalah ni..

Anonymous said...

Pembetulan. Zuyyina linnasi...bru betul

maman4ever said...

Thnx mohon share ilmunya

maman4ever said...

Mohon share ilmunya..thnx

Anonymous said...

Mnarik2..

Ayoe Ritma said...

klo boleh minta rujukan ayatnya dunk Gan...

Anonymous said...

Nanti nk cube la

Anonymous said...

Mohon utk di praktik kan. terima kasih

Anonymous said...

Macamaana sebut mayn tu..xda jawi ka...

kusairi said...

Mohon izinkan saya share dan praktikkan...trma kasih admin.

nur majihah hassan said...

assalamualaikum..mohon share untuk dijadikan amaln..

nur majihah hassan said...

mohon share..untuk do amalkan

Anonymous said...

Terima kasih atas perkongsian

Anonymous said...

Terima kasih.. Mohon share yea..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails